Dr. Cristian Surcel are un istoric de peste 10.000 de intervenții chirurgicale și este specializat în oncologia urologică, uroginecologie, chirurgia reconstructivă, endourologia joasă și înaltă, urologia generală, ecografia generală. Ne povestește în continuare ce înseamnă pentru el lucrul cu robotul și cum îi împrumută acestuia din exepriența, îndemânarea, dar și sufletul lui – în cadrul intervențiilor chirurgicale pe care le realizează.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate cu ajutorul robotului?
În principiu, toate afecțiunile urologice care trebuie tratate chirurgical – pot fi rezolvate și cu ajutorul robotului. Însă, robotul da Vinci Xi își dovedește cel mai bine utilitatea în cazul afecțiunilor oncologice de tip urologic.
De exemplu, în ce privește cancerul renal, suprarenal, cancerul de vezică urinară sau cel de prostată – chirurgia robotică este standardul de aur în rezolvarea lor, dacă sunt descoperite în stadiu incipient.
Din păcate, acestea sunt afecțiuni des întâlnite. Cancerul de prostată afectează 7 din 10 bărbați trecuți de vârsta de 70 de ani. Cancerul de vezică urinară este pe locul al 5-lea ca incidență la bărbați și femei deopotrivă.
Multe dintre aceste afecțiuni oncologice sunt asimptomatice în primă fază și sunt descoperite întâmplător în cazul unor investigații ecografice pentru alte probleme – iar singurul tratament e, de multe ori, chirurgia robotică.