e-mail address: drsurcel@gmail.com

Prostatectomie radicala cu limfodisectie pelviana

Prostatectomie radicala cu limfodisectie pelvina extinsa/supra-extinsa-pentru cancere de prostate localizata sau local-avansate.

Reprezinta un tip de operatie pretentioasa care este menita nu doar sa excizeze complet cancerul prostatic ci si sa prezerve continenta si potenta sexuala a pacientului.

Astfel, pe langa prognosticul oncologic, cel functional se bucura de aceasi importanta in mentinerea unei calitati a vietii satisfacatoare.

Acest tip de operatie presupune pe langa excizia prostatei si veziculelor seminale si indepartarea tesutului limfatic endopelvin care ocupa spatiile perivasculare. Limfodisectia extinsa si supraextinsa se efectueaza cu minutiozitate pentru a indeparta ganglionii pelvini si pentru a asigura vindecarea pacientului.

Atentie—cancerul de prostate de risc inalt poate ucide … astfel operatia trebuie sa respecte principiile oncologice de radicalitate si sa asocieze tratament oncologic multimodal ori de cate ori este necesar.

Urmarirea ulterioara a pacientilor este fundamentala in detectarea oricaror recidive tumorale, care odata detectate impun tratamente de salvare.

Studii recente arata un potential rol benefic al prostatectomiei radicale chiar in cazurile in care pacientul prezinta metastaze intr-un numar si volum limitat.