e-mail address: drsurcel@gmail.com

Cistectomie radicala cu neovezica

Tip de operatie ce se adreseaza tumorilor vezicale infiltrative sau celor de risc inalt superficiale care nu raspund la tratament instilational.

Perspectiva acestei operatii ingrijoreaza pacientii, in principal idea derivatiei urinare, astfel expunerea variantelor posibile si in principal realizarea unei neovezici din ileon detensioneaza dialogul cu pacientii.

Cistectomia radicala la barbati impune pe langa extragerea vezicii urinare si pe cea a prostatei, veziculelor seminale dar si a tesutului limfoganglionar endopelvin. La femei, operatia se numeste pelvectomie anterioara (exenteratie pelvina anterioara) si presupune excizia vezicii urinare, anexe, uter, perete vaginal anterior si ganglionii pelvini.

Operatia este una standardizata, complexa, cu timpi de rezectie dar si de chirurgie reconstructiva. Poate asocia nefroureterctomie totala sau/si uretrectomie in situatiile in care boala canceroasa afecteaza si aparatul urinar superior sau/si respective uretra.

Pentru situatiile in care efectuarea unei neovezici nu este posibila sau indicata, se recomanda derivatia de tip Bricker (ileon mediate) sau directa la piele.