e-mail address: drsurcel@gmail.com

hero image

Intrebari frecvente

Câteva dintre întrebările frecvente ale pacienţilor, şi răspunsurile lor pe scurt. Excluderea unor boli grave este esenţială, aşa că va sfătuim să consultaţi un medic de fiecare dată când este nevoie.

Intrebari Frecvente

Un atribut al urinării normale este capacitatea organismului de a controla micțiunea și de a o amâna atât cât este posibil în anumite circumstanțe. Totuși, se înregistrează frecvent în randul populației situația în care senzația de a urina este atât de puternică și spontană încât devine imposibil de amânat. Acest simptom afectează dramatic calitatea vieții și generează situații penibile ce pot culmina cu pierderea de urină apărută în public sau în locuri necorespunzătoare. Algoritmul de diagnostic și tratament trebuie să excludă afecțiuni grave ce se pot manifesta astfel dar și boli mai ușoare precum infecțiile urinare primitive sau sindromul de vezică hiperactivă.

Este admis să urinezi o dată pe noapte, în condițiile în care o persoană ingeră lichide în timpul serii. Însă dacă înregistrezi mai mult de două micțiuni pe noapte deja te confrunți cu simptomul numit nocturie. Este cel mai supărător simptom al aparatului urinar inferior. Pe măsură ce îmbătrânim frecvența acestuia crește alarmant atât la femei cât și la bărbați. Totuși, consultul urologic trebuie să identifice dacă pacientul elimină cantități mari de urină în timpul nopții sau, dimpotrivă, doar foarte puțină. În funcție de acest rezultat, tratamentele sunt diferite și variază de la simple recomandări ce țin de dietă sau stil de viață până la medicamente ce acționează pe aparatul urinar sau la nivel sistemic.

În mod normal o persoană ar trebui să urineze proporțional cu cantitatea de lichide ingerate. Prin urmare, un număr de 6-8 micțiuni în 24 ore este considerat ca fiind normal. Totuși, ori de câte ori apar modificări în tiparul zilnic al micțiunilor, trebuie tras un semnal de alarmă. În cazul urinărilor dese este nevoie de evaluarea urologică pentru că astfel se pot identifica posibilele motive ce pot sta la baza acestei dereglări. Cauzele pot fi locale, adică la nivelul aparatului urinar inferior (vezică, prostată, uretră) sau sistemice, adică afecțiuni cardio-respiratorii, endocrine, vasculare, hepatice, etc.

Urinatul cu sânge, este denumit în termeni medicali hematurie, diagnosticarea cauzelor care au declanșat sângerarea. reprezintă o urgență. Niciodată acest simptom/semn nu trebuie neglijat și/sau ignorat. Este obligatoriu să vă prezentați de urgență la medicul urolog pentru a stabili cauza sângerării. Aceasta poate varia de la o simplă infecție urinară până la prezența unei tumori la nivelul tractului uro-genital. Dacă aveți cheaguri în urină atunci acest lucru reprezintă un factor agravant. De multe ori, în cazurile foarte grave, urinarea cu sânge este inconstantă, capricioasă (apare și dispare din senin) motive pentru care este nevoie de o evaluare urgentă, amanunțită, a aparatului uro-genital și, bineînțeles, de un diagnostic imediat.

Nu este normal să simți durere în timpul umplerii vezicii urinare, la urinat sau după. De multe ori durerea este descrisă precum o arsură sau sub formă de usturimi. Însă indiferent de modul în care se manifestă, prezența durerii impune un consult urologic amănunțit care de multe ori detectează în istoricul pacientului un episod de infecție urinară tratat incomplet sau incorect. Tratamentul poate fi chirurgical, aspectul endoscopic al vezicii urinare putând fi sugestiv pentru diagnostic. Excluderea unor alte boli grave este de asemenea esențială.

Antigenul Specific Prostatic (PSA) reprezintă o enzimă implicată în menținerea în stare fluidă a spermei. Descoperirea lui a reprezentat un moment de cotitură în diagnosticul afecțiunilor prostatice și mai ales a cancerului de prostată. Din nefericire nu există o valoare limită peste care diagnosticul de cancer este sigur. Cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât probabilitatea de a dezvolta o patologie tumorală este mai mare. Ideal este să diagnosticăm precoce cancerul de prostată, adică la o valoare a PSA-ului cât mai mică. Urologii trebuie să facă diferențierea dintre afecțiunile necanceroase ale prostatei și tipurile de cancer prostatic. Valoarea PSA-ului variază cu vârsta, volumul prostatei, prezența sau nu a unei infecții prostatice, istoricul familial etc. Celeritatea cu care crește PSA-ul reprezintă un semnal de alarmă, alături de evidențierea prin tușeu rectal a unei tumori prostatice. Consultul urologic este esențial și trebuie să includă și o consiliere psihologică adecvată.

Pierderea de urină numită incontinență urinară reprezintă în acest moment o problemă de sănătate publică. În acest caz, pierderea de urină este precipitată de tuse, strănut, râs și chiar eforturi fizice mici. În principal sunt afectate femeile în vârstă sau cele care au născut mai mulți copii, pe cale vaginală. Se poate asocia și cu prăbușirea vezicii urinare în vagin și astfel corectarea pierderii de urină trebuie să includă și refacerea arhitecturii pelvisului. Consultul urologic trebuie să stabilească diagnosticul de certitudine dar și factorii de risc ce au condus în timp la apariția pierderii de urină. Tratamentul este deseori chirugical-urologic și din fericire este posibil prin metode minim-invazive.

Orice formațiune tumorală dezvoltată la nivelul rinichiului trebuie considerată cancer până la proba contrarie. Diagnosticul se stabilește imagistic iar tratamentul este chirurgical și presupune, în funcție de mărimea tumorii, excizia acesteia, în bloc cu rinichiul și/sau organele din jur. În plus, o atenție specială trebuie acordată chisturilor renale. Ori de câte ori nu se respectă criteriile de diagnostic pentru aceste formațiuni chistice, trebuie efectuată o evaluare riguroasă suplimentară.

Cu siguranță. Scăderea forței jetului urinar reprezintă unul dintre simptomele pe care bărbații îl asociază exclusiv cu mărirea dimensiunilor prostatei. Din nefericire, o îngustare a uretrei, o fimoză strânsă sau o afectare a vezicii urinare pot conduce la apariția aceluiași simptom. Într-o proporție semnificativă de cazuri, pacientul simte că nu își poate goli bășica udului incomplet, situație ce poate ascunde prezența retenției urinare. Apariția complicațiilor precum insuficiența renală, piatra la vezică, urinarea cu sânge, blocarea urinării, toate impun tratament imediat. Rezolvarea urologică presupune terapie medicamentoasă sau chirurgicală minim-invazivă în funcție de boală și de mărimea prostatei.

Scăderea fermității erecției, numită popular impotență, reprezintă o problemă majoră a populației masculine. Aceasta nu trebuie privită singular, ci în contextul altor tulburări de dinamică sexuală precum apetitul sexual, excitația, orgasmul, ejacularea. Cauzele pot fi de ordin psihogen sau organic, cele din urmă fiind predominante la bărbații peste 50 de ani. Trebuie tras un semnal de alarmă asupra faptului că disfuncția erectilă reprezintă un simptom ce precede apariția durerii cardiace (angorului) generat de ischemia coronariană și astfel un consult general cardiologic, neurologic și endocrin se impun înainte de începerea tratamentului. Din nefericire această problemă netratată de către urolog nu va disparea de la sine, ci dimpotrivă, se va accentua. Cu cât evaluarea se efectuează mai repede, cu atât consecințele pe termen lung vor fi mai reduse.

Durerea de șale – lombară - poate ascunde cu siguranță și prezenta unor pietre la rinichi. În general, o piatră ce se deplasează la nivelul rinichiului generează o durere severă denumită colică renală. În schimb, un calcul mare ce mulează cavitățile rinichiului nu doare sau, când doare, intensitatea este redusă. Altfel spus, dimensiunea pietrei nu este direct proporțională cu amploarea simptomelor. Oricum ar fi, ecografia renală și examenul computer-tomograf elucidează diagnosticul. Tratamentul litiazei este complex și presupune rezolvarea complicațiilor, eliminarea pietrei și prevenirea recidivelor. Cu alte cuvinte, urologul are obligația de a consilia pacienții în legătură cu metodele de prevenție ce țin de regimul hidric și igieno-dietetic și să expună metodele chirurgicale minim-invazive care se recomandă pentru extragerea calculilor.

Ori de cate ori la autoplapare semnalati prezenta unei formatiuni la nivelul scrotului sau /si testicului trebuie sa va prezentati de urgenta la medical urolog pentru ca tumorile testiculare reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la barbatul tanar.

Chirurgia robotica este o metoda care a revolutionat tratamentul cancerelor urologice fie cele de prostata, vezica urinara sau rinichi si se asociaza cu rezultate oncologice dar si functionale exceptionale. Odata diagnosticat cu cu cancer consultatia urologului specializat in robotica va poate furniza raspunsurile la aceasta intrebare, beneficiul net al pacientului fiind prioritatea mea.

Patologia inflamatorie a prostatei ( asa numita prostatita cronica/sindrom dureros cronic pelvin) reperezinta cea mai frecventa cauza de prezentare la urolog a barbatului tanar. Din pacate aceste simptome afecteaza calitatea vietii si nu de putine ori deprima pacientii. O consultatie urologica competenta si sincera va poate ameliora semnificativ suferinta cu schimbari minime ale stilului de viata.